Októberi események

04. kedd Pályaorientációs nap Tóth Eszter
05. szerda mkv
06. csütörtök Az aradi vértanúk emléknapja Csizofszki Katalin
07. péntek Orvosi vizsgálat
8.B
8.N
Csizofszki Katalin
12. szerda 14:15 Tantestületi műhelymunka (SNI tanulók segítése) Feljesztő pedagógus
Igazgató
14. péntek Bolyai matek csapatverseny Boros Eszter
15. szombat Munkanap Gála Igazgató
Igazgató helyettes
18. kedd Leendő elősök tájékoztatása
19. szerda OLTÁS
HPV 7. évfolyam

of. munkaközösségi
Fogadó órák
Iskolaorvos
20. csütörtök Óvónők látogatása
19. szerda OLTÁS
dTap 6. évfolyam

Megemlékezés 4. évf.
Iskolaorvos
Gulyásné Kriszti
24. hétfő Halloween alsó a héten Vári Kata
25. kedd Házi Kazinczy szépolvasó verseny Dudásné Valika
26. szerda 8. évf. szülők tájékoztatása a felvételiről Tóth Eszter
27. csütörtök Halloween ?
28. péntek PÓTOLTÁS
Halloween ?
Iskolaorvos
31. hétfő Pihenő nap

2022.09.30.

Pattantyúsné Tóth Gyöngyi
intézményvezető

Vándorrobotok a Mórában

Szeptember 22-23-án 4 pedagógus vett részt iskolánkból az Abacusan Stúdió tapasztalat és élményalapú továbbképzésén. A júniusban beadott pályázat eredményét augusztus végén tudtuk meg. 8 intézményt választottak ki az őszi turnusra. Megtiszteltetés, hogy a zuglói Móra Ferenc Általános Iskola is részese lehet ennek a programnak.

A képzés első napján gyermeki elmélyüléssel megépültek a kacsarobotok, majd megtanultak forogni, villogni...

A programozás Scratch alapú környezetben történik, megismerve a számlálós és feltételes ciklus, paraméterezés, elágazás fogalmait, lépéseit.

Az Abacusan-ArTeC Robotika eszközcsomagok 10 hétig lehetnek az intézményben.

A tanártovábbképzés csak az első lépés, ezután már a gyerekek kreativitása, együttműködése irányítja majd a projektet. A következő hetekben az ő munkáik lesznek a főszerepben.

OKM Bemeneti mérések időpontjai

Kedves Szülők!

A 2022. őszi OKM mérések időpontjait az alábbi táblázatban láthatják.

Október
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
10. 11. 12. 13. 14.
szövegértés – matematika természetismeret – idegen nyelv
08:00-12:00 8.a
12:00-16:00 8.b-n
08:00-12:00 8.a
12:00-16:00 8.b-n
17. 18. 19. 20. 21.
24. 25. 26. 27. 28.
szövegértés – matematika szövegértés – matematika természetismeret – idegen nyelv természetismeret – idegen nyelv
08:00-12:00 6.a 08:00-12:00 6.b 08:00-12:00 6.a 08:00-12:00 6.b
November
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
14. 15. 16. 17. 18.
szövegértés – matematika szövegértés – matematika szövegértés – matematika szövegértés – matematika szövegértés – matematika
08:00-12:00 4.a 08:00-12:00 4.b 08:00-12:00 4.n 08:00-12:00 5.a 08:00-12:00 5.b
21. 22. 23. 24. 25.
szövegértés – matematika
08:00-12:00 5.n

Mórás diákok a Mátrában

Ha azt a szót meghalljuk, hogy tábor, az sokunkban még mindig a felejthetetlen élményt, a túrázást, az éjszakai tábortűzet és a végeláthatatlan vicceket és csínyek emlékét idézi fel. A mai táborok sem másak.

Ebben az évben a gyerekek és a szülők nagy izgalommal készültek a negyedik évet záró, nyári búcsútáborra.

Sástó-Mátra kalandokat, túrákat, rengeteg felfedezni váró érdekességet tartogatott. Az öt napos idő alatt megmártózhattak a wellness fürdő hűsítő vizében, nagy labdacsatákat vívtak, így enyhítve a forró napokat.

Túrázhattak a Mátra csúcsáig, a TV torony tetejéről gyönyörködhettek a csoda szép körpanorámában.

Gyöngyösön a Mátra Múzeumban a táj élővilágát fedezhették fel. De a programba belefért még rengeteg minden, így, fagyizás, bobozás, lombkorona-séta, járgányozás, fura bicikliken kerekezés.
De felejthetetlen volt a számháborúk csatározása, a talányok megfejtése, a “Ki tehette a csínyt” rejtélye. A reggeli szobaszemle, az éjszakai “Rókavadászat” élményekkel dús pillanataiból természetesen, mindenki győztesen került ki.

Sok mindent jelent egy tábor. Az együtt töltött időt, a hasznos észrevétlen tanulást, és rengeteg élményt, ami sokáig megmarad, remélem szép emlékként a gyerekek gondolataiban.

Zagyvai Ildikó
4.n-es tanító

Elsősök fogadása a Mórában

A Móra Ferenc Általános iskolában évek óta hagyomány, hogy csak a kis elsőseinket meginvitáljuk egy kis meglepetés műsorra. Ebben az évben augusztus 30-án a 4.b, a 4.n, és a 3.a osztály fergeteges hangulatú műsorával köszöntöttük az idei legkisebbeket, és szüleiket.

A Móra 50. évfordulójára készülő flashmob Üveges Gáborné Judit néni, a vicces év kezdő verse egy bizonyos iskolába siető kukacról pedig Terényi Péter bácsi saját kreativitását dicsérik. A legvégén egy kis angol dalocska után a nagyobbak meg is táncoltatták a kicsiket. Úgy tekeredett az a kígyó, hogy öröm volt nézni. Mindenki nagyon jól érezte magát.

Fiúk, lányok nagyon büszkék vagyunk rátok, köszönjük!

Székelyné Palkó Mária
intézményvezető-helyettes

Mórások a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének székházában

2022. június 18-án 10 tanuló vett részt iskolánkból a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének Ifjúságért Szakosztálya által megrendezett ifjúsági bélyegbemutatóján. A résztvevők oklevelet kaptak a sikeres pályamunkákért. Juhász Noémi másodikosként kapcsolódott be az iskolai bélyegszakkör munkájába. Októberben a Bélyegmúzeumba anyukája is elkísérte. Nagy élményt jelentett neki a Hunfilex 2022 Világkiállítás ifjúsági napján a Groupama Arénában megrendezett program is.

Májusban kitartóan készítette bemutatóját kedvenc sportos bélyegeiből. A női sportok címet adta a bemutatójának. Noémi a bélyegekkel köti így össze hobbijait, hiszen ő is sportol: karatézik, és az úszás is fontos neki.

Augusztus 22-31 között az ingyenes bélyeges nyári táborban vett részt. Sok hasznos ötletet kapott a bélyeggyűjtéshez. A Pénzmúzeumba is ellátogattak a csoporttal, ahol érdekes kiállítást láthattak, saját arcképpel ellátott papírpénzt is nyomtattak minden résztvevőnek.

“A programok közül a garasgyűjtés, és a bélyegárverés tetszett a legjobban. Örülök, hogy részt vettem a táborban. Több bélyegek iránt érdeklődő gyereket is megismertem, fiúkkal is, lányokkal is barátkoztam. Mindennap volt kinti program is, játszótéren játszottunk vagy a Városligetben sétáltunk. Jövőre is szívesen elmegyek” – mondta Noémi.

Némethné Korom Edit
XIV. kerületi Móra Ferenc Általános Iskola bélyeges szakkör vezetője

Ünnepélyes díjátadóval egybekötött tanénvnyitó a Mórában

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzata iskolánk jubileumi, 50. tanévnyitó ünnepélyét választotta az „Év pedagógusa”, illetve az „Év diákja” elismerő díjak átadására.

Szinte napra pontosan, fél évszázaddal ezelőtt nyitotta meg kapuit a Vezér úti lakótelep diákjai előtt a Móra Ferenc Általános Iskola. Az eltelt 5 évtized alatt diákok ezrei tanultak ezen épület falai között, melynek tanévnyitó ünnepségén megjelent: Horváth Csaba Zugló polgármestere, Rózsa András, alpolgármester úr, Hevér László György képviselő úr, a Népjóléti Bizottság elnöke, Farkas Tibor Jánosné a Zuglói Egyesített Óvoda vezetője,
A Közép-Pesti Tankerületi Központ képviseletében Stefán György úr, a tankerületi központ szakmai vezetője, valamint intézményvezetők, iskolánk közösségének tagjai: diákok, pedagógusok, szülők és munkatársak./p>

A közösen elénekelt Himnusz emelkedett pillanatai után Tóth Bálint 7.a osztályos tanuló előadásában Kányádi Sándor: Kicsi legény, nagy tarisznya c. verse hangzott el.

Nagy tarisznya és palavessző ugyan már nincs, de a Mórában tanító pedagógusok is várták már a tudásra szomjazó diákokat, a csengő hangját, amely diáknak és pedagógusnak egyaránt az új tanév kezdetét jelenti.

Dr. Pattantyúsné Tóth Gyöngyi intézményvezető asszony gondolatébresztő szavait követően egy kivételes diák, sportoló kápráztatta el tudásával az ünnepség résztvevőit. – Németh Mira 6. A osztályos tanuló ritmikus gimnasztika előadását láthattuk. Az előadás címe: „Szavak nélkül”. Mira fiatal kora ellenére már számos kiemelkedő eredménnyel büszkélkedhet. 3-szor ért el első helyezést országos bajnokságon, Európa Bajnokságon pedig 1 első és 2 második helyezéssel büszkélkedhet. Felkészítő tanára pedig Kovalik Imola ritmikus gimnasztika szakedző, iskolánk régi diákja. Ezt követően vidám muzsika hangjai csendültek fel. A 3.a. osztályos tanulók a népszerű Muzsika hangja c. film egyik ismert dalát adták elő. Csontos Erzsébet és Varga Éva tanítónők készítették fel a diákokat.

Az ismert dallamok után Horvát Csaba Zugló polgármestere, ünnepi beszédében köszöntötte az 51. tanévét kezdő Móra Ferenc Általános iskola tanulóit, pedagógusait szülői közösségét és munkatársait. A köszöntő beszédet Zugló Önkormányzatának képviselő testülete által adományozott jubileumi emlékérem átadása követte.

Ezután került sor az év diákja és az év pedagógusa díjak átadására, amelyet Horváth Csaba polgármester úr és Rózsa András köznevelésért felelős alpolgármester úr adott át.

A 2021/2022-es tanévben nyújtott kimagasló teljesítményük elismeréseként az „Év pedagógusa” díjat kapták:
Pál Zsolt – A Jókai Mór Általános Iskola tanára.
Seer Frida Zsuzsanna – Zuglói Mókavár Tagóvoda óvodapedagógusa.
Ottucsák Melinda Anikó – A Dr. Mező Ferenc Általános Iskola tanára

Az „ÉV diákja” kitüntetést kapták:
Baráth Szonja Mirtill – A liszt Ferenc Általános Iskola tanulója.
Molnár-Sáska Tamás Gábor – A Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákja.
Nádasdi Bertalan – A Jókai Mór Általános Iskola 8. osztályos tanulója.
Kristóf Simon – A Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulója.
Szipszer Olivér Félix – A Széchenyi István Általános Iskola 7.b osztályos tanulója.
Gratulálunk a díjazott pedagógusoknak és diákoknak.

Ünnepi rendezvényünket Iskolánk két tanulója Zho Xianguru, Xia Muxuan a Kodály Zoltán által gyűjtött, a diákokat az iskolába járásra toborzó népdal, a Gergelyjárás dallamának saját feldolgozásával és a You Rise Me Up c. dallal zárta.

Lévainé Szabó Erzsébet
intézményvezető-helyettes