Határtalanul pályázat/beszámoló 2023-2024

„Kincses bányavárosok”

Iskolánk hatodik alkalommal vett részt sikeresen a „Határtalanul” pályázaton. Az út célja Felvidék földrajzának, történelmi és kulturális emlékeinek megismerése, az ott élő magyarok sorsának, mindennapi életének, más nemzetekkel való együttélésének testközelből való megtapasztalása. A résztvevő 36 tanuló és 4 kísérő pedagógus, Gabi néni, Erika néni, Julcsi néni, nagy izgalommal vártuk a buszt, hogy végre elindulhassunk szlovákiai kirándulásunkra.

Utunk első állomása Kékkő volt. Itt csatlakozott hozzánk Vörös Attila, aki az egy hét alatt rengeteg mindent mesélt nekünk a felkeresett helyekről. De ő volt az, aki mindenben segített nekünk, legyen ez tolmácsolás, útbaigazítás, technikai probléma elhárítása. Kedves, humoros személyiségével hamar népszerű lett a diákok körében is.

Kirándulásunk első napja a „Balassák nyomában” telt el. Első megálló a Kékkő-i barokk kastély, melyben a Bábművészeti Kultúrák és Játékok Múzeuma található. A gyerekeknek és nekünk, felnőtteknek is nagy élmény volt látni 200 év játékait. Balassi Bálint szülőhelye a zólyomi vár és a 1530-ban Balassa Zsigmond által birtokba vett vízárokkal és négy sarokbástyával megerősített hatalmas erődítmény, a bozóki vár, amely gótikus-reneszánsz stílusban lett átalakítva, kiváló lehetőséget nyújtott a stílusjegyek felismertetésére is.

A következő napon sem maradtunk élmények nélkül. Talán a hét egyik leginkább várt programja következett. A Dunajec folyón való tutajozás minden diák egyik kedvencévé vált. A folyó áttörésében használt tutajok 5 db egymáshoz erősített ladikból álltak, amelybe 14 ember ülhetett be egyszerre. A tutaj elejében és végében voltak azok az emberek, akik irányították a kis hajót. A lassú sodrású folyón volt alkalmunk megcsodálni a tájat.

A hegyekkel körülvett káprázatos fekvésű Selmecbánya a Világörökség része, a közép-szlovákiai bányavárosok legszebbike. Gyönyörű, történelmi hangulatot árasztó óvárosának terei, hangulatos, a domboldalakon kanyargó utcácskái, dombokon magasodó erődítményei, valamint a város alatt húzódó bányajáratokban tett kirándulás (1250 méter) bepillantást nyújtott a nemesfémbányászok nehéz és veszélyes munkájába, illetve a bányászat fejlődésének történetébe.

A martonházi aragonit barlang világkülönlegesség, hiszen három ilyen barlang található a világon. Főleg az aragonit kitöltések gazdagságával és egyediségével, valamint a különleges földalatti térségek fejlődésével kelti fel a figyelmet. Egyedülálló díszítésének köszönhetően az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel. A gazdag és tarka tű, spirál és vese képződmények formáját felöltő aragonit kitöltés, a korallcsomókhoz hasonló csodálatos képek nem mindennapi, látványt nyújtottak. A legszebb helynek a Tejút termet tartják. A mennyezet hasadékaiban levő fehér aragonit fürtök a lámpák fényénél úgy világítanak, akár a Tejút csillagai. Várak, templomok, csodás terek, természeti képződmények, túrák, mindez 5 nap alatt. 5 nap hosszúnak tűnik. De számunkra nem volt az! A színes programok mellett kellemes környezetben pihentünk. A szálloda finom reggelijét és meleg vacsoráját élvezhettük. Minden este az aznapi programból vetélkedőt állítottunk össze a gyerekeknek. Rengeteg érdekes programon vettünk részt, sokat tanultunk, és élményekkel gazdagon tértünk haza. A diákok visszajelzéseiből tudjuk, hogy mindenki szívesen visszatérne meg egyszer.

Lévainé Szabó Erzsébet
szervező tanár

Reggel 6:30-kor indult a buszunk. Az utazás kényelmesen, problémamentesen történt.

Megérkezésünkkor el is kezdődött az első program, ami a Kékkői barokk kastélyban volt. Bábművészetről és a játékokról volt szó. Sok érdekes dolgot megtudhattunk. Ezután Selmecbányán jártunk, amit Szlovákia gyöngyszemének is hívnak. Utána birtokba vettük a szállást. A szobák három-, négy- és ötszemélyesek voltak. Reggelit a szálláson ettünk, ebédet a kirándulás közben, vacsorát pedig ismét a szálláson.

A hátralévő napokban többek között a Selmecbányai Szabadtéri Bányászati múzeumot tekintettük meg, a Szent Katalin templomot, valamint a pénzverdét. Még Balassi Bálint szülőhelyén is voltunk. A nevezetességek meglátogatása mellett jutott idő szabad foglalkozásra is, melyeken lehetett vásárolni. A Tompa Mihály alapiskolát is megtekintettük, diákokkal is találkoztunk. Sajógömörön megnéztük Mátyás király szobrát, s Dunajecen is tutajoztunk – nekem ez tetszett a legjobban. Betléren az Andrássy vadászkastélyt fedeztük fel. Minden este kvízek voltak az adott napról.

Én nagyon jól éreztem magam! Sok újat tudhattam meg, ha lesz ilyen máskor is, én szeretnék ott lenni.

Csiszár Amira 7.a