Határtalanul pályázat/beszámoló 2021-2022

HATÁRTALANUL – Szlovákiában, a Felvidéken
Tanulmányi kirándulás felvidéki történelmi helyszíneken, váremlékek és királyi bányavárosok megismerése

A nyertes pályázat hírére sok tanuló érezte, hogy nagyszerű lehetőséget kínált számára az élet. A program színvonalas, izgalmas és érdekes helyeket kínált. Többen jelentkeztek első felhívásra, mint ahányan befértek az utazó keretbe, így jutalomkirándulásként kapták az utazók ezt a négynapos kirándulást. Döntően hetedikes és néhány nyolcadikos diákokat vittünk. Sajnos a covid miatt ők az előző évben lemaradtak erről a programról.

Az utazás napján, április 4-én a kora reggeli indulás sem jelentett gondot senki számára. Időben elindultunk a körutazásra. Az idegenvezetőnk rövid bemutatkozása után máris elkezdődött a programismertető, amelyből kiderült, hogy tartalmas, élménydús, kalandos utazás vár ránk feszített napi programmal, rengeteg kihívással. A különféle helyszínek (városközpontok, várak, templomok, múzeumok és egyéb nevezetességek) bejárása mellett a gyerekeket minden este kvízjáték, közös vacsora utáni beszélgetés és csapatépítő játék tette még gazdagabbá. A nap végén mindannyian fáradtan, de élményekkel teli tértünk nyugovóra.

Az első napi kirándulás alkalmával Deákiban (Diakovcében), a magyar művelődéstörténet egyik legfontosabb emlékhelyén jártuk be a román kori bencés templomot, templomkertet. A részletes idegenvezetés számtalan új ismerettel gyarapította a tudásunkat.

Következő megállónk Galánta volt, amely város Kodály Zoltán gyermekkorának helyszíne, Mátyusföld központja. Leghíresebb nevezetessége a két Esterházy-kastély, amely ma felújított formában tekinthető meg.

Utunk a nagyszombati járásban a Vág folyó mentén vezetett tovább Szlovákia fővárosába, Pozsonyba (Bratislavába). Az Óvárosban, mely Pozsony történelmi belvárosa főleg barokk korabeli műemlékeket, múzeumokat nézhettünk meg. A gótikus eredetű Szent Márton-dóm, a magyar királyok koronázási temploma mindenki tetszését elnyerte. A történelmi visszatekintés gondolatban a múltbeli események helyszínére repítette az érdeklődőket. A Fő téren álló Óvárosháza tornyából gyönyörű panoráma tárult elénk a városra, a Dunára. A Grassalkovich-palota a belvárostól északra helyezkedik el, ma a köztársasági elnök rezidenciája. Csodálatos parkja franciakert, a Loire-menti várkastélyok parkjainak mintájára készült. Pozsony ékköve a dombra épült négyszögletű Pozsonyi Vár. A Duna fölé magasodó, jellegzetes felfordított asztal formájú négy saroktornyos vár jelképként emelkedik ki a látnivalók közül.

Pozsonyból az egész napi fáradságos, de élménydús kirándulás végén Óturára indultunk, az első napi szálláshelyre. A bőséges melegvacsora után az első élményanyagból történelmi-földrajzi kvízjátékot rendeztünk, csokival jutalmaztuk a legügyesebbeket.

A második napon megálltunk a kihagyhatatlan Beckó (Beckov) romvára mellett a szakadó eső ellenére is, hiszen a mondából ismert történet helyszíne újabb izgalmakat ígért. A nyitott kővár egy 50 m magas sziklaszirten áll. Régi magyar nevén Bolondóc vára a legenda szerint Stíbor vajda udvari bolondjának épített lakhely. A 12. században a királyi ispánság központjává váló vár a 13. század végén Csák Máté birtokába került. Érdekesség, hogy a fellegvár a Rákóczi-szabadságharcot még épségben átvészelte, de 1729-ben leégett, és többé nem építették újjá. Nagyon tetszett a kiállítás, mely a korabeli életképet vázolta fel (pl. láttunk korabeli fürdőszobát dézsával, egyszerűen berendezett lakószobát).

Innen Trencsénbe vezetett tovább az út: a Vág menti kereskedelmi útvonal központjában, a Trencséni Várban időztünk kicsit. Ezt a várat is Csák Máté birtokolta a 13. században, és itt rendezte be birtokközpontját, székhelyét.

Következő állomásunk Bajmóc (Bojnice) volt, Közép-Európa egyik népszerű üdülőhelye az egyik legjobban megőrzött várkastélyával. A középkori életet bemutató érdekes tárlaton vezetett végig bennünket az idegenvezetőnk, a régi korok szellemisége járta át a képzeletünket. A vár alatti kéttavas cseppkőbarlang feledhetetlen élményt nyújtott. A kastélykertben található Mátyás király híres hársfája is.

A 2. és 3. nap szálláshelye a Hotel Krpácovo igazi pihenőhely, még áprilisban is havas, és már virágzó helyekkel Felsőszabadi mellett. A magashegyi friss levegő és az ízletes vacsora után mindenki nyugovóra térhetett, kipihenhette a napi fáradalmakat.

A 3. nap ismét számos érdekességet tartogatott. Zólyom vára (Zvolen), Balassi Bálint szülőhelye szintén a várkastélyáról híres Zólyomból Körmöcbánya felé (Kremnica) vettük az irányt. Károly Róbert szabad királyi városában megismerkedhettünk az ezüst- és aranypénz verésének titkaival. A Pénzmúzeumban a pénzverést is kipróbálhatták a gyerekek. Kossuth-bankót, lyukas garast, krajcárt, pengőt stb. is láthattunk a kiállításon. A vármúzeumban többen először láthattak flótát, róvófát kiállítva. Még közmondásokat, szólásokat is felidéztünk ennek örömére (pl. Sok van a róvásán. Lerótták a róvást. Róvás nélkül hazudik. stb.). Itt értették meg néhányan a flótás szó (1. fuvolás ember, 2. balek, ügyetlen ember) jelentéseit.

A királyi városok megtekintésének következő állomása a 4. napon Selmecbánya és Besztercebánya volt. A legeredetibb felvidéki bányaváros, Selmecbánya a Világörökség része gyönyörű környezetben fekszik. Hosszú macskaköves főutcáján át jutunk a főtérre, a Szentháromság terére, amelynek közepén magasodik a monumentális barokk Szentháromság-oszlop, közelében a Szent Katalin-templom és a városháza. A Selmeci Vár udvarának egyik sarkában áll az 1848-as honvédek bronz emlékszobra, amelyet tiszteletünk jeléül megkoszorúztunk. Besztercebányán a gyerekek önálló csapatmunkájáé volt a főszerep. Kreatív, 7 helyszínes szelfis feladatot kellett megoldaniuk minél gyorsabban, időre. Az Óvárban és a városközpontban lévő nevezetességekről (Thurzó-házról, Benyiczky-házról, a vártemplomról, a Gecsemáné-kert szoborcsoportról, a templomfalba beépített könyök hosszmértékről stb.) kellett jellegzetes szelfifotókat készíteniük, ahhoz a nevezetességhez kapcsolódó feladványokat megoldaniuk. A lelkes feladatmegoldást szabad program, húsvéti vásári kavalkád, vásárlás, egyéni városnézés, fagyizás követte, valamint a csapatok édességjutalmat kaptak.

Útban hazafelé még Garamszentbenedeken, illetve Léván is megálltunk. A Garamszentbenedeki apátság nemzeti kulturális emlék. Szlovákia második legnagyobb kolostora. A kolostorépület mellett fontos látnivaló a fellegvár, valamint a Szent Benedeknek és Szűz Máriának szentelt gótikus templom. A lévai vár mellett a magyar alapiskolára mindenki kíváncsi volt. A Juhász Gyula Magyar Alapiskola igazgatóasszonya óriási örömmel és szeretettel fogadott (csakúgy, mint az iskola kíváncsi tanulói). Beinvitált az iskolába, majd lelkesen bemutatta az intézményt. Búcsúzóul ajándékkal kedveskedtek: mind a tanulók, mind a tanárok részére csomagoltak apróságokat. Bízunk benne, hogy mindez egy gyümölcsöző kapcsolat kezdete.

Összességében elégedettek vagyunk a teljes Határtalanul programmal, programszervezéssel, lebonyolítással. A jó hangulatú kirándulásunkon türelmes, sofőr (Romcar Travel), rugalmas, rendkívül tájékozott, gyermekszerető idegenvezető (Talabor Utazási Iroda) segítette a sikeres megvalósítást. Remélem, mindenki sokáig megőrzi emlékezetében a felvidéki körút minden élményét.

Szerző:
Dudásné Bán Valéria
XIV. Ker. Móra Ferenc Ált. Isk. magyartanára,
a Humán Munkaközösség vezetője
(kísérő tanár)
Bp, 2022. 04. 10.

A pályázatról készült PPT megtekintése.