Ünnepélyes díjátadóval egybekötött tanénvnyitó a Mórában

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzata iskolánk jubileumi, 50. tanévnyitó ünnepélyét választotta az „Év pedagógusa”, illetve az „Év diákja” elismerő díjak átadására.

Szinte napra pontosan, fél évszázaddal ezelőtt nyitotta meg kapuit a Vezér úti lakótelep diákjai előtt a Móra Ferenc Általános Iskola. Az eltelt 5 évtized alatt diákok ezrei tanultak ezen épület falai között, melynek tanévnyitó ünnepségén megjelent: Horváth Csaba Zugló polgármestere, Rózsa András, alpolgármester úr, Hevér László György képviselő úr, a Népjóléti Bizottság elnöke, Farkas Tibor Jánosné a Zuglói Egyesített Óvoda vezetője,
A Közép-Pesti Tankerületi Központ képviseletében Stefán György úr, a tankerületi központ szakmai vezetője, valamint intézményvezetők, iskolánk közösségének tagjai: diákok, pedagógusok, szülők és munkatársak./p>

A közösen elénekelt Himnusz emelkedett pillanatai után Tóth Bálint 7.a osztályos tanuló előadásában Kányádi Sándor: Kicsi legény, nagy tarisznya c. verse hangzott el.

Nagy tarisznya és palavessző ugyan már nincs, de a Mórában tanító pedagógusok is várták már a tudásra szomjazó diákokat, a csengő hangját, amely diáknak és pedagógusnak egyaránt az új tanév kezdetét jelenti.

Dr. Pattantyúsné Tóth Gyöngyi intézményvezető asszony gondolatébresztő szavait követően egy kivételes diák, sportoló kápráztatta el tudásával az ünnepség résztvevőit. – Németh Mira 6. A osztályos tanuló ritmikus gimnasztika előadását láthattuk. Az előadás címe: „Szavak nélkül”. Mira fiatal kora ellenére már számos kiemelkedő eredménnyel büszkélkedhet. 3-szor ért el első helyezést országos bajnokságon, Európa Bajnokságon pedig 1 első és 2 második helyezéssel büszkélkedhet. Felkészítő tanára pedig Kovalik Imola ritmikus gimnasztika szakedző, iskolánk régi diákja. Ezt követően vidám muzsika hangjai csendültek fel. A 3.a. osztályos tanulók a népszerű Muzsika hangja c. film egyik ismert dalát adták elő. Csontos Erzsébet és Varga Éva tanítónők készítették fel a diákokat.

Az ismert dallamok után Horvát Csaba Zugló polgármestere, ünnepi beszédében köszöntötte az 51. tanévét kezdő Móra Ferenc Általános iskola tanulóit, pedagógusait szülői közösségét és munkatársait. A köszöntő beszédet Zugló Önkormányzatának képviselő testülete által adományozott jubileumi emlékérem átadása követte.

Ezután került sor az év diákja és az év pedagógusa díjak átadására, amelyet Horváth Csaba polgármester úr és Rózsa András köznevelésért felelős alpolgármester úr adott át.

A 2021/2022-es tanévben nyújtott kimagasló teljesítményük elismeréseként az „Év pedagógusa” díjat kapták:
Pál Zsolt – A Jókai Mór Általános Iskola tanára.
Seer Frida Zsuzsanna – Zuglói Mókavár Tagóvoda óvodapedagógusa.
Ottucsák Melinda Anikó – A Dr. Mező Ferenc Általános Iskola tanára

Az „ÉV diákja” kitüntetést kapták:
Baráth Szonja Mirtill – A liszt Ferenc Általános Iskola tanulója.
Molnár-Sáska Tamás Gábor – A Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákja.
Nádasdi Bertalan – A Jókai Mór Általános Iskola 8. osztályos tanulója.
Kristóf Simon – A Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulója.
Szipszer Olivér Félix – A Széchenyi István Általános Iskola 7.b osztályos tanulója.
Gratulálunk a díjazott pedagógusoknak és diákoknak.

Ünnepi rendezvényünket Iskolánk két tanulója Zho Xianguru, Xia Muxuan a Kodály Zoltán által gyűjtött, a diákokat az iskolába járásra toborzó népdal, a Gergelyjárás dallamának saját feldolgozásával és a You Rise Me Up c. dallal zárta.

Lévainé Szabó Erzsébet
intézményvezető-helyettes