Köszönjük, hogy adója 1%-át A Jövőért Alapítványnak utalja!

Október

Magyar Diáksport Nap

 

Móra Ferenc Általános Iskola

2020. szeptember 25.

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) kezdeményezésére indított Európai Diáksport Napját (ESSD) idén szeptember 25-én ünnepeltük. A COVID-19 miatti járványügyi készültség időszakában az MDSZ azt javaslatára, az iskolánk a testnevelés órák keretei között szervezte meg a diáksportnapi programokat. A jelenlegi tanév rendjében először jelent meg szeptember utolsó péntekén az egészségtudatos gondolkodás és iskolai mozgástevékenységek témanap. Ezzel a megmozdulással, iskolánk csatlakozott az Európai Diáksport Napjához, felismerve, hogy a vírusfertőzés elleni védekezésben kiemelten fontos a rendszeres testmozgás.

Az emberi erőforrások minisztere a 2020/2021. tanév rendjéről szóló rendeletében 2020. szeptember 25-ét, azaz a Magyar Diáksport Napját témanappá nyilvánította, ezzel az is lehetővé vált, hogy az iskolák a tantervben előírt, az adott témával összefüggő tanítási órákat a témanap keretében szervezzék meg. Igy idén a testnevelés órák tematikus feldolgozásával csatlakoztunk a témanaphoz, és a jelenlegi kihívásokhoz igazodva a mindennapos testnevelés tanórai keretei között, osztálybontásban rendeztük meg a diáksportnapot.

Számos játékos versennyel, ügyességi feladatokkal, közösség összekovácsoló gyakorlattal, élménnyel próbáltuk fizikai aktivitásra és szocializációra ösztökélni a tanulókat.

        Számháború másképp,  játékos sorversenyek,

        Roller verseny,   ügyességi versenyek,

        Gördeszka iskolakör,  labdarúgás …..               lásd képek…

A mostani helyzet bizony megmutatta, hogy mennyire fontos a testmozgás és ezáltal az immunrendszer megerősítése.
Kiemelt fontosságot kap ebben az időszakban a lelki és mentális egészség. A gyermek és serdülőkor kiemelten fontos fejlődési szakasz a lelki egészség szempontjából.
Az iskola elősegíti a gyermekek fejlődését, tanulását és sikerek elérését. Lehetőséget teremt a diákoknak és a körülöttük lévő felnőtteknek a megküzdési képességeik és belső erőforrásaik fejlesztésére, ezáltal egyfajta pszichés ellenállóképesség, rugalmasság erősítésére. Ebben a munkában az iskola, a tanárok, a szülők és diákok együtt vesznek részt.
essd_certificate iskolánk elimerése, a teljesítmény bizonyítványa
A fizikai aktivitás gyermek és fiatalok körében is segíti a lelki egészség javítását.
A díjazás sem maradhatott el. Az eredményes és a lelkes tanulók is egyaránt részesültek a nyereményekből. A cerbona szelet jutalom választásával az egészséges táplálkozás fontosságára hívtuk fel a tanulóink figyelmét.
Köszönjük az iskola vezetőségének, hogy aktív és segítő szándékukkal támogatták a nap sikeres lebonyolítását.

         Monda Zoltán

Kontakt személy, testnevelő
Budapest, 2020. 10. 02.

 

Digitális segítség a legkisebbeknek is a Mórában

A Mórában a rendkívüli helyzetre való tekintettel már szeptember óta igyekeztünk a legkisebbeket is bevezetni a digitális oktatás alapjaiba. Csatlakoztunk a Szegedi Tudományegyetem Oktatáselméleti Kutatócsoportjának két tanítást, tanulást segítő programjához. Elsőseink Difer (iskolaérettségi) mérését online formában végeztük az eDia online mérési-értékelési rendszerrel. Ehhez a programhoz egy egér és tablethasználati óra is kapcsolódik, hogy a gyerekek önállóan is tudják majd használni ezeket az eszközöket.

A szövegértés, matematikai gondolkodás fejlesztésében szintén nagy segítségünkre vannak a megismert és már könnyedén használt alkalmazások (Tankocka, Wordwall, Wakelet stb.) mellett a Szegedi Tudományegyetem gyakorló programjai. A cél az, hogy év végéig a legtöbb alsós osztály kapcsolódjon be az online gyakorló programokba, ahol a gyerekek fejlődését, esetleges megakadásait is nyomon követhetjük.

Online tehetségazonosítás az ötödik évfolyamnak

Iskolánk a Nemzeti Tehetségprogramban októberben részt vett egy online tehetségazonosító mérésben a matematika-logika,  a nyelvi-logikai területeken. Ezek mellett ebben az évben gyerekek új  tanulói tesztet  (a mechanikai és a téri-vizuális tesztet) is kitölthették, mely ugyan még kísérleti szakaszban van, de mégis ad egy képet a gyermek ezen területeiről is.

 

A mérések eredményeit az osztályfőnökökön keresztül megosztottuk a gyermekek szüleivel.

A mérés két részből fállt, és tétje nincs. A tavalyi tanévben több gyerekről derült ki, hogy sokkal jobban teljesítettek, mint az átlagos iskolai körülmények között.

Ebben az évben sok tanulónk teljesített 90 % felett a két fő területen, de mindenki, aki számos (pl. 65%) értékelést kapott nagyon jó eredményt ért el. Ugyanebben az időben több iskolában is végeztek hasonló méréseket, ami azt jelenti, hogy azonnali visszajelzést kaphatunk tanulóink teljesítményéről az országos átlaghoz képest.

Gratulálunk mindenkinek, aki számmal kapta az értékelését, hiszen, ők nagyon jó teljesítményt nyújtottak.

Az értékelést, javítást, az eredmények összesítése is központilag történt.

Október 23. (online megemlékezés)

Minden évben fontos hagyomány az október 23 méltó megünneplése. Kicsi, nagy egyaránt részt vesz a megemlékezésben, természetesen életkoruknak megfelelő feladatokkal, műsorral akadályversennyel, illetve az ünnephez méltó öltözékkel. A rendkívüli helyzet sem jelenthetett az ünneplésben akadályt.

A felsőbb évfolyamok egy mindenki számára online elérhető az ünnephez méltó műsor összeállítással, kisfilmekkel készültek, melyet az osztályfőnöki órákon tekinthettek meg az osztályok.

 

Az alsóbb osztályok kis játékos megemlékezéssel készültek. Volt korabeli filmrészlet megtekintése, Totó, Puzzle és szavakból mondatok összerakása, amit az osztályfőnökök vezettek le a kapott anyagok segítségével. Két mozgásos helyszínünk is volt, egy “Fonal-Labirintus” és egy “Zoknicsata” a tornateremben, a barikádok emlékére.

A megemlékezés igazi  ünnepi keretben a Himnusszal kezdődik és a Szózattal ér véget. A rengeteg filmrészlet mellett a műsorban az 5.a, és a 6.a osztály tanulói közreműködnek. A technikai segítséget a 6.a, és a 6.n osztály tanulói adták. Köszönjük!!

A műsor megtekinthető itt.

Köszönjük a szervezőknek és a résztvevőknek a műsor digitalizálását és a mozgalmas megemlékezést!

 

Zugrádióban jártak a Mórás diákönkormányzatosok!

Októberben 17 fő Dök képviselő és az érdeklődők hangkeverési és riportkészítési technikákkal ismerkedhetnek meg a Zuglói Civil Házban. Akit érdekel, az szakköri keretek között dolgozhat tovább a technikai eszközökkel, készíthet saját zenei mixet. A részvevők másik csoportja az iskolarádióhoz készít majd riportokat.

 Ágh Barnabás régi diákunk így emlékezett vissza a két évvel ezelőtti hasonló foglalkozásra: „Erik osztálytársammal csatlakoztunk. Az is jó volt, hogy péntekenként ott voltunk a stúdióban, buliztunk, dolgoztunk, relaxáltunk. A zenét már akkor is szerettem, amikor csatlakoztam a Civilházhoz. Maga a zenének egy új irányát mutatta meg nekem a DJ. Most is használom az ott megszerzett tudást, buli szervezéssel foglalkozom.”

Készítette: Némethné Korom Edit diákönkormányzatot támogató tanár