Lipták Villa, természet Zugló szívében

Egy borongós őszi napon mit tehet az ember? Elmegy a Lipták Villába, ahol számtalan érdekes élményben lehet része.
Az épület Zugló villanegyedében, a Városliget közelében található. A Hermina út egyik háza, amely 100 éves múltjával visszaidézi a régi idők emlékét. A házban többféle programlehetőség biztosított. Mi egy természettudományos ismertető előadáson vettünk részt, játékos formában. A nagyjából másfél óra gyorsan elrepült.
A bejáratnál Harrach Péter intézményvezető fogadott minket és vezetett minket végig a foglalkozás során. Az egész épületben megelevenedett a természet, a különböző termek is a környezet megismerését szolgálták.

Hallottunk az erdők növény és állatvilágáról, kifejezetten magyarországi vonatkozásban. Pl. őzekről, szarvasokról, vaddisznóról. Nagyon jó képességfejlesztő, ismeretterjesztő játékokkal szemléltették az előadást. Személyes kedvencem, amikor egy lukon benyúltunk és ki kellett találni, hogy mit fogsz meg. A témának megfelelően találkoztam aganccsal, vaddisznó lábbal, makkal, kaviccsal, de még töltényhüvellyel is.
Másik kedvencem, amikor egy lapon különböző tárgyakat neveztek meg és a teremben elhelyezett tárgyakat megkeresve az adott leíráshoz kellett elhelyezni. Én a távcsövet találtam meg egy polcon.
Kifejezetten hasznosnak tartom, hogy a gyerekeket a természet megszeretésére oktatják, de nem tananyagként, hanem könnyed formában. Szinte észrevétlenül ragad meg az ismeret, a jól felépített anyagnak megfelelően.

Ennek egyik formája az Országos Kéktúra útvonal és a különböző turistajelzések megismertetése volt. Megtudtuk, hogy milyen jelzést kell keresni, ha forráshoz (kör), barlanghoz (omega), rövidebb- összekötő úthoz (kereszt), Mária zarándokúthoz (lila M betű), hegytetőre-kilátóhoz (háromszög) vagy akár körsétára (félkör nyíl) szeretnénk menni.
A foglakozás után szabadon lehetett játszani az erre kialakított teremben. Volt itt kirakós fejlesztő, amiből a végén természetesen egy festményszerű kép jött ki, erdővel, madarakkal.
Ötletesnek tartom a terepasztalt, amit szintén mi alkottunk meg a képzeletünknek megfelelően, fákkal, bokrokkal és csupa-csupa zölddel.

Úgy gondolom, hogy nagyon hasznos ez a foglalkozás minden korosztály számára. Menjetek el ti is és alkalmazzátok a sok hasznos információt!
Ficzay Alex 6.a