Energiahatékonyság, fenntarthatóság, projekt napjaink a Norvég Alapú pályázat részeként

Az iskolai felújítás keretében is “ökotudatosan” élünk.

A Norvég Alap felújítása keretében nem csak megújultunk, de tudatosabbá is váltunk, válunk. Két projekt napot is tartottunk, ahol az elsőn az osztályoknak önállóan kellett feldolgozni az energia hatékony működés néhány fontos fogalmát. Olyan szavak szerepeltek a feldolgozandók között, mint:Minden osztály a saját módján dolgozta fel a kapott feladatot. Volt, akik verset írtak, vagy éppen filmet rendeztek. Remek produkciók születtek, amikből nehéz válogatni. Nem is tesszük, keresgéljen mindenki bátran a rengeteg kép között.

A műsorra kattintva látható szinte minden osztály, vagy remekmű.

Minden munka a “szívenk csücske”. De vannak olyanok, amiket csak “titkosan” sikerült megszerezni, mivel élőben hangzott el. A 2.n-ből írta át egy édesapa az ismert kis mesét. A gyerekek meg előadták.

A három kismalac és az ökoHáz J

Volt egyszer három kismalac. Amikor megnőttek, a mamájuk elküldte őket, hogy építsenek maguknak külön házikót. A három kismalac nagy vígan dalolva útnak indult. Egyszer csak találkoztak egy emberrel, aki zsúpszalmát cipelt. Az első kismalac megszólította:

– Szalmás bácsi, add nekem a szalmádat, hadd építsek belőle házikót!

Az embernek megtetszett a kismalac:

 – Neked adom a zsúpszalmát, és még segítek is fölépíteni a házikót.

Most már csak két kismalac ballagott tovább. Egyszer csak találkoztak egy emberrel, aki deszkát cipelt. A második kismalac megszólította:

– Deszkás bácsi, add nekem a deszkádat, hadd építsek belőle házikót!

Az embernek megtetszett a kismalac, nekiadta a deszkát, még segített is fölépíteni a házikót.. Most már csak a harmadik kismalac ballagott tovább. Hamarosan találkozott egy emberrel, az meg téglát cipelt.

– Téglás bácsi, add nekem a tégládat, hadd építsek belőle házikót!

Az embernek megtetszett a kismalac:

– Gyere csak kismalac, neked adom a téglát, és még fölépíteni is segítek. Nem ám akármilyen házikót építünk. Ez lesz a környéken a legjobb és a legmodernebb házikó!

A három kismalac boldogan élt a három házikóban. De egyszer csak beköszöntött a hideg tél.

A szalmaházikót tépázta a jéghideg vihar, az ablakon és a szalmán keresztül beköltözött a tél a malacka házikójába. Reszketett, fázott didergett, gondolta nem fog rajta ki a korán beköszöntött tél és elmenekült a deszkaházikóban lakó testvéréhez.

Azért még odakiabálta: – hé te hideg, úgysem hagyom, hogy jégkockát csinálj belőlem.

A téli időjárás hamarosan a deszkaházikót is elérte.

Már ketten vacogtak, egymást segítették és melengették, de a két kismalac úgy döntött, hogy együtt elmenekülnek a harmadik testvérükhöz a téglaházikóba.

A hidegnek még odaröffentették, hogy:- úgysem hagyjuk, hogy jégkockát csinálj belőlünk.

A hideg bizony követte a kismalacokat és a téglaházikóba is be akart költözni.

– Úgysem hagyjuk, hogy jégkockát csinálj belőlünk kiáltotta hetykén a harmadik kismalac, és nyugodtan leült a testvérei mellé.

A hideg szél a kéményen át próbált bejutni a szobába, csakhogy a tűzhely melege visszaparancsolta őt. A kismalacok meg egymásba kapaszkodva táncoltak és énekeltek:

– Zordon tél és hideg hó, nekünk a házban nagyon jó!

A három kismalacnak nagyon nagy szerencséje volt, mert a téglás bácsi elmagyarázta a harmadik kismalacnak, hogy lyukacsos, vastag téglából kell a házat felépíteni, majd utána golyós habbal le kell szigetelni, az ablakokon és ajtókon sem lehetnek rések, mert úgy a hideg nem talál utat a házikójukba és az otthonuk melege sem képes kiszökni az utcára.

-…és ha ezeket a szép fényes táblákat, amit napelemeknek hívott a téglás bácsi, felrakjuk a ház tetejére, akkor aztán a számlákat is csak hébe-hóba látjuk majd.

-A megtakarított pénzen pedig építhetünk minden testvérkénknek jó meleg, szigetelt otthont.

– Malac mama és papa olyan büszke lesz ránk, hogy ilyen okos és jó testvérek lettünk.

A három kismalac, azóta is boldogan él, vasárnaponként meglátogatják egymást, és olyankor jókat nevetnek, hogy milyen ügyesen elkergették a hideget.

Nagyon várják a meleg nyarat, hogy együtt röfi-töfizhessenek a kerti dagonyában.

Itt a vége fuss el véle, napkollektort tetejébe!

Kismalacok, röf- röf- röf,

Nagyon fáznak, töf- töf- töf,

Építik a meleg házat ,

földet túrják, döf- döf- döf.

Jön az öreg, meglátja,

Örvendezve kiáltja:

Rajta fiúk, röf- röf- röf- röf

Apád is így csinálja!

Most már együtt zenélnek,

Meleg házban  jól élnek,

Töf-töf-töf-töf, röf-röf-röf-röf,

Ügyesek a legények!

 

Természetesen más osztályoknál is voltak lelkes szülői segítők, így a 3.b osztály makettjének készítésekor is, besegítettek ügyes kezű apukák.