Tehetséggondozás

 

Fotók:  ITT!

 

Tehetséggondozás, tehetségköreink 2016/2017.

Intézményünkben mindig is fontos volt a tehetséggondozás, a versenyre készítés. A mai napig otthont adunk sok kerületi, de akár országos versenyeknek is. Ugyanakkor, ma már nem csak a versenyeztetés fontos számunkra, kezdünk másképpen tekinteni a tehetséggondozásra. A megkínálást, a lehetőségek nyújtását szeretnénk minél több gyereknek megadni.

Elkötelezettségünket mutatja az is, hogy 2014. decembere óta regisztrált tehetségpont vagyunk.

Intézményünkben 2010 óta foglalkozunk nevesítve tehetséggondozással, gazdagító programok szervezésével. A harmadik, negyedikes korosztály számára nyújtunk tanórákon kívüli gazdagítást. A Gardner féle intelligencia területeket törekszünk lefedni, oly módon, hogy a gyerekeket az érdeklődésüknek megfelelő körökbe meghívjuk. Ehhez segítséget ad a pedagógusok két éves megfigyelési tapasztalata, az adott területen elért osztályzatok, és a gyerekek választása. Mindehhez a jövőben hozzárendeljük a gyerekek érdeklődés térképét is az iskolapszichológussal együttműködve. Természetesen néhány esetben a szülők kéréseit is figyelembe vettük.

Kb. 7 tehetség-körrel rendelkeztünk, és nagyjából 60-70 gyerekkel foglalkoztunk, ezek voltak a tehetséggondozásunk alapjai, de a 2016/2017-s tanévben gondoltunk egy nagyot és kiszemelve a csütörtöki napot a tanulási időt felhasználva (délután 14,30-tól 15,30-ig) a 3. és a 4. évfolyamban minden tanulónak megszerveztük a tehetségköröket. A 3. évfolyamon minden gyerekkel kitöltettünk egy offline érdeklődés térképet, melyet a Diszlexia.hu oldalon bárki rendelkezésére áll. Ezeket arra használtuk, hogy a gyerekek választását megerősítsük, akik ebben az évben 13 általunk kínált tehetség-körben tevékenykedhettek minden csütörtöki délután.

A 2017. évet mindenféleképpen mérföldkőnek tekintjük az életünkben. Év végén a gyerekek, a pedagógusok, és a szülők visszajelzései alapján újra átgondoljuk folyamatainkat, jobbítunk, de az alapokon nem változtatva haladunk tovább, gondozzuk látható, vagy megbújó tehetségeinket.

A nyelvi-logikai intelligencia területen nyelvi társasjátékok, a matematika-logika területén a Töprengő-kör, téri, kinesztetikus, interperszonális területeken a rajz, szobrászkodás, dráma, és természettudományos-barkácsolós, természettudományos-filmezős, bélyeg, kis házikedvenc, hagyományőrző köreink vannak. A zene területén így indítottuk be az alsó tagozaton az énekkart és a néptánc kört. A felső tagozaton filmklubot, és bélyeg-kört működtetünk, de minden harmadik pénteken a gyerekek süthetnek-főzhetnek, sportolhatnak, múzeumba mehetnek, kinek-kinek az érdeklődésének megfelelően. Nagy az érdeklődés a gyerekek részéről.

Évek óta tanfolyam keretében működő Ritmikus Sportgimnasztika foglalkozásainkat szakedző tartja. Tanév végén vizsgaelőadás keretében mutatják be mennyit fejlődtek. Az előadás egy mese köré épül, így igazi táncszínházi produkciót láthatnak az érdeklődők.

Szintén már hagyományosnak számít az iskolánk által szervezett és  a zuglói általános iskolák alsó tagozatos tanulóinak meghirdetett Stafétacsi játékos matematikai versenyt, amely, nem a megszokott módon versenyezteti a 2. 3. 4. osztályos tanulókat, hanem összetett feladatokkal, problémák megoldásával. Ezt a versenyt egy volt tanítónk, Terényi Péter találta ki, és két éve ünnepelhettük 20. évfordulóját.

A 2017/18. tanévben kicsit módosítva ezt a versenyt, kiterjesztjük majd az 5. évfolyamos gyerekekre is.

Kollégáink olyan szakköröket igyekeznek tartani, melyek igazodnak a gyerekek igényeihez, de a pedagógusok speciális érdeklődéséhez is. Így motivált kolléga, motivált gyerekekkel foglalkozik, hatékonyabban.

Folyamatos pályázat figyeléssel, pályázat írással igyekszünk pénzügyi forrásokat szerezni a tehetséggondozó köreink támogatására. Esetenként az iskola alapítványa is tud segíteni. A fenntartónkat is folyamatosan tájékoztatjuk igényeinkről.

A szomszédunkban működő Zuglói Civil házzal folyamatos együttműködésben keressük a lehetőségeket a tehetségek irányításában. Több éve támogatást nyerünk el a Magyar Posta Ifjúsági Bélyeggyűjtés támogatására kiírt pályázatán is. Ezzel megteremtjük az alapjait a bélyeggyűjtő körünk működéséhez. Tehetségpontként jobban ki tudnánk használni a pályázati lehetőségeket, és lendületet kapnánk a több éve működő tehetséggondozó köreink igazi programtervé válásához.

Az utolsó szobrászkodás 2016-ban. Csillag és újévi malac pogácsa.