Október

Digitális segítség a legkisebbeknek is a Mórában

A Mórában a rendkívüli helyzetre való tekintettel már szeptember óta igyekeztünk a legkisebbeket is bevezetni a digitális oktatás alapjaiba. Csatlakoztunk a Szegedi Tudományegyetem Oktatáselméleti Kutatócsoportjának két tanítást, tanulást segítő programjához. Elsőseink Difer (iskolaérettségi) mérését online formában végeztük az eDia online mérési-értékelési rendszerrel. Ehhez a programhoz egy egér és tablethasználati óra is kapcsolódik, hogy a gyerekek önállóan is tudják majd használni ezeket az eszközöket.

A szövegértés, matematikai gondolkodás fejlesztésében szintén nagy segítségünkre vannak a megismert és már könnyedén használt alkalmazások (Tankocka, Wordwall, Wakelet stb.) mellett a Szegedi Tudományegyetem gyakorló programjai. A cél az, hogy év végéig a legtöbb alsós osztály kapcsolódjon be az online gyakorló programokba, ahol a gyerekek fejlődését, esetleges megakadásait is nyomon követhetjük.

Online tehetségazonosítás az ötödik évfolyamnak

Iskolánk a Nemzeti Tehetségprogramban októberben részt vett egy online tehetségazonosító mérésben a matematika-logika,  a nyelvi-logikai területeken. Ezek mellett ebben az évben gyerekek új  tanulói tesztet  (a mechanikai és a téri-vizuális tesztet) is kitölthették, mely ugyan még kísérleti szakaszban van, de mégis ad egy képet a gyermek ezen területeiről is.

A mérések eredményeit az osztályfőnökökön keresztül megosztottuk a gyermekek szüleivel.

A mérés két részből fállt, és tétje nincs. A tavalyi tanévben több gyerekről derült ki, hogy sokkal jobban teljesítettek, mint az átlagos iskolai körülmények között.

Ebben az évben sok tanulónk teljesített 90 % felett a két fő területen, de mindenki, aki számos (pl. 65%) értékelést kapott nagyon jó eredményt ért el. Ugyanebben az időben több iskolában is végeztek hasonló méréseket, ami azt jelenti, hogy azonnali visszajelzést kaphatunk tanulóink teljesítményéről az országos átlaghoz képest.

Gratulálunk mindenkinek, aki számmal kapta az értékelését, hiszen, ők nagyon jó teljesítményt nyújtottak.

Az értékelést, javítást, az eredmények összesítése is központilag történt.

OKtóber 23. (online megemlékezés)

Minden évben fontos hagyomány az október 23 méltó megünneplése. Kicsi, nagy egyaránt részt vesz a megemlékezésben, természetesen életkoruknak megfelelő feladatokkal, műsorral akadályversennyel, illetve az ünnephez méltó öltözékkel. A rendkívüli helyzet sem jelenthetett az ünneplésben akadályt.

A felsőbb évfolyamok egy mindenki számára online elérhető az ünnephez méltó műsor összeállítással, kisfilmekkel készültek, melyet az osztályfőnöki órákon tekinthettek meg az osztályok.

 

Az alsóbb osztályok kis játékos megemlékezéssel készültek. Volt korabeli filmrészlet megtekintése, Totó, Puzzle és szavakból mondatok összerakása, amit az osztályfőnökök vezettek le a kapott anyagok segítségével. Két mozgásos helyszínünk is volt, egy “Fonal-Labirintus” és egy “Zoknicsata” a tornateremben, a barikádok emlékére.

A megemlékezés igazi  ünnepi keretben a Himnusszal kezdődik és a Szózattal ér véget. A rengeteg filmrészlet mellett a műsorban az 5.a, és a 6.a osztály tanulói közreműködnek. A technikai segítséget a 6.a, és a 6.n osztály tanulói adták. Köszönjük!!

A műsor megtekinthető itt.

Köszönjük a szervezőknek a műsor digitalizálását és a mozgalmas megemlékezést.

1144, Budapest Újváros park 2