A Budapesti Nagy Sportágválasztó eseményén jártunk

A Budapesti Nagy Sportágválasztó eseményén jártunk

A jubileumi XXV. Budapesti Nagy Sportágválasztón, a sport napján több mint 100 sportág, valamint néhány olimpiai, világ– és Európa-bajnok sportoló képviseltette magát. Szeptember 13-án (pénteken) gyönyörű napsütéses időben a Merkapt Sportközpontban minden adott volt, hogy az odalátogató tanulóifjúság kipróbálja magát, megtalálja a hozzá legközelebb álló sportot. A sportági helyszíneken szakképzett edzők és lelkes sportolók segítségével lehetőség nyílt a kitelepülő sportágak kipróbálására. Bemutatók, nyílt edzések formájában a közönség az alapokon túl is beleláthatott egy-egy mozgásforma világába. Ezen felül az eseményen a látogatók találkozhattak, sőt együtt is sportolhattak a megjelenő olimpikonokkal, élsportolókkal.

Az iskolai szervezés, az előzetes regisztrálás megkönnyítette a dolgunkat: gyorsan bejutottunk a rendezvény helyszínére, így többféle sportágat is kipróbálhattak a gyerekek. 3 tanulócsoport vett részt az eseményen: az 5.n, a 6.n és a 7.b osztály. Mindenki izgatottan várta, hogy kisebb csapatokban önállóan járják végig az őket érdeklő területeket: a különféle labdajátékok, a küzdősportok, a vízi sportok stb. standjai között nagy volt a nyüzsgés. A legtöbb helyen apró ajándékkal is kedveskedtek a szervezők. Népszerű volt a Rippel-testvérek bemutatója, ahol akrobatikázhattak a jelentkezők. Sokan álltak be rövid időre a zenés fitnesz (aerobic, zumba) órára. Szintén kedvelt helyszínnek bizonyult a tornacsarnok, a bokszszorító, a tatami, a pást.   Kedvelték a gyerekek az atlétika, a tollaslabda, a karate, a birkózás és a foci rövid edzéseit, erőpróbáit. Óriási élmény volt találkozni a helyszínen régi mórás diákokkal, akik jeles képviselői a választott sportáguknak (pl. Kovács Márk karate, Lokodi Bianka atlétika). Érdeklődésre tartott számot a lovassport, a síelés, a kajakozás. Volt, aki közel egy órát is képes volt várni a paintballra. Nem csak edzhettek kicsit a gyerekek, hanem a színpadon bemutatkozó olimpikonok beszámolóit is figyelemmel kísérhették. Még nyereményjátékba is bevonták a közönséget a műsorvezetők.

A Nagy Hangszerválasztó kísérő programjára nem sok idő maradt a sport mellett, de egyesek kipróbálták az ütős hangszereket. Még egy pár óra kellett volna (hosszas sorakozás után) végig próbálni mindent.

Fáradtan, de rengeteg élménnyel tértünk vissza az iskolába a sportos nap után.

Dudásné Bán Valéria